Groznica Zapadnog Nila- dve osobe obolele

U Srbiji su do sada potvrđena dva slučaja obolevanja od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Zaraženi su registrovani u Južnobanatskom okrugu (opština Pančevo) i na teritoriji Grada Beograda (opština Palilula), a reč je o ženi i muškarcu starosti 66 i 69 godina i oboje su bili hronični bolesnici, navedeno je na sajtu Batuta. Infekcija virusom Zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji  krajem jula 2012. Godine.

Od 2012. do 2017. godine u Srbiji su registrovana ukupno 574 pacijenta obolela od groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba.

Groznica Zapadnog Nila je virusno, sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca. Najviše obolelih ima u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca.

U našoj zemlji prvi oboleli registruje se, uglavnom, u drugoj polovini jula, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

dr Časlav Miladinović

Kako kaže dr Časlav Miladinovi, lekar opšte prakse, kod većine zaraženih, u 80 odsto slučajeva, ne javljaju se nikakvi znaci bolesti, dok kod 20 odsto inficiranih simptomi podsećaju na oboljenje slično gripu, sa naglom pojavom povišene telesne temperature, glavoboljom, bolom u grlu, ledima, mišićima, zglobovima, umorom, blagim prolaznim osipom i limfadenopatijom.

  • Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga ili upale moždanica i kičmene moždine, odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti. Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.- kaže u izjavi za radio Koprijan dr Časlav Miladinović.

Dr Miladinović dodaje da  je osetljivost na infekciju  opšta, ali da osobe starosti preko 50 godina imaju veći rizik za nastanak neuroinvazivnog oblika bolesti.

  • Nema specifične terapije protiv groznice Zapadnog Nila. Bolest se obično završava potpunim oporavkom nakon nekoliko nedelja ili meseci. U slučaju teže kliničke slike, oboleli se hospitalizuje.- kaže doktor.

Kod malog broja osoba, svega 0,1 odsto, javljaju se teže komplikacije kao što su meningitis ili encefalitis.

M.Jovanovic( Foto krstarica.com)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *