Jaja po uobičajenim cenama pred Uskrs

Odbrojavanje do obeležavanja Uskrsa je počelo, a kako se približavamo jednom od najvećih pravoslavnih praznika cena jaja, po nekom nepisanom pravilu, je sve veća, dok se vrhunac očekuje baš na Veliki petak. Međutim, ove godine je drugačije, cena konzumnih jaja miruje.

Sada je pravi trenutak da pazarite jaja pred Uskrs, jer prethodnih godina uoči praznika cene su skakale za po nekoliko dinara. Trenutna ponuda u doljevačkim marketima je šarolika. Cena po komadu je od 9 do 13 dinara u zavisnosti od vrste i klase jaja. Trgovci kažu, da jaja uvek poskupe svakog Uskrsa, jer je to zakon tržišta, ali ovog puta cene miruju. Međutim prošle nedelje zabeležen je rast cena. Naime, na pijaci u Malošištu, prošlog petka, na pojedinim tezgama trgovci su tražili od 15 do 20 dinara za komad domaćih jaja. Danas, na pijaci u Žitorađi uobičajena slika cena. Kupci su trebali da izdvoje od 13 do 15 dinara za jaja prve klase, dok je srednja klasa koštala 10 dinara. Najveća gužva oko tezgi sa jajima biće na Veliki petak, a tada će najviše ljudi i iz prodavnica da izlazi sa kartonima jaja. Prodavci kažu, da ne očekuju značajnije povećanje cena.

Pred Uskrs tradicionalno skače i cena mesa, ali proizvođači i prodavci kažu da ove godine verovatno neće doći do naglog skoka. Ipak, do novog povećanja cena moglo bi da dođe, kažu, već oko 1. maja.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *