Kako god se grejali ove zime biće skupo, a peleta bez obzira na enormne cene u našem kraju ovih dana uopšte nema

Ova jesen specifična je po mnogo čemu, ali sada više no ikada, vodi se polemika oko ogreva. Da zaključimo odmah na početku, šta god da planirate da koristite za grejanje tokom predstojeće zime, jedno je sigurno-jeftino nećete proći. Drva za ogrev drže cenu od 9 000 dinara, a poslednjih godina sve popularniji pelet, zadaje glavobolju gotovo svima koji su prešli na ovaj način grejanja. Što bi rekli neki od njih: „Em je skup, em ga nema nigde“. Spisak razloga zašto je to tako raste iz dan u dan, a šta je glavni problem u celoj priči zavisi, reklo bi se, od toga kog pitate za uzrok nestašice.

Prema pisanju pojedinih medija situacija s peletom je jednostavna i porazna – peletari i prodavci čekaju da prođe zabrana izvoza, ali i Vladina uredba kojom je na tri meseca zamrznuta cena peleta na 38.000 dinara, odnosno 320 evra po toni, kako bi potom zaradili još više. Prema istraživanju Blica, trenutna cena kubika drva za pelet je 4.790 dinara i to nakon nedavnog poskupljenja. Za tonu peleta treba dva metra kubna, dakle 9.580 dinara. Ove godine cena peleta je osiromašila deo domova koji su uspeli da nabave ogrev, iako je prethodna cena drva bila približno ista – 4.165 dinara. Naravno, u cenu ide i prevoz građe i ostali troškovi proizvodnje. Prema tvrdnjama upućenih u celu priču i po ceni koju je država propisala, ostaje zarada od oko 150 evra po toni.

U našem kraju ovih dana pelet nije moguće naći, ni kod prodavaca, ni kod proizvodjača. Proizvodjači kažu da im nedostaje sirovina za proizvodnju, te se ne proizvodi onoliko koliko bi moglo, a što dalje rezultira da je potražnja u poslednje vreme veća od ponude. Kako su nam rekli na jednom stovarištu, postoji i lista čekanja za ovu vrstu ogreva, pa svi oni koji su do nedavno upisani mogu očekivati isporuku do 1.oktobra, a pošto se ne zna kakva će situacija biti posle toga, trenutno, ne prave nove spiskove.

Inače, pelet za one srećnike koji su uspeli da se ubace na listu, košta 38 000 dinara po toni, kao što je i propisano, odnosno 40 000 po paleti, koja ima nešto više od tone, oko 1 050 kilograma. Sa prevozom paleta peleta staje 41 300, ukoliko se vozi domaćinstvima u našoj opštini, a malo skuplje ako se vozi dalje.

Vlada Srbije, podsetimo 4. avgusta donela je odluku o ograničenju cene peleta na 38.000 dinara za tonu i istovremeno odluku o zabrani izvoza peleta. Ova odluka oročena je na tri meseca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *