Kiša samo delimično popravila loše stanje zasejanih useva

Obilne padavine koje se najavljuju za dane pred nama, samo donekle će poboljšati stanje zasejanih useva, kaže u izjavi radio Koprijanu poljoprivredni stručnjak Zlatko Denić. I jesenja, a naročito prolećna setva obavljene su, dodaje, u vrlo nepovoljnim uslovima, jer je zemljište bilo gotovo bez vlage, tako da ove kiše ne mogu u potpunosti popraviti stanje, ali su svakako dobrodošle i okopavinama i jarim kulturama.

Opšta ocena je svakako nezadovoljavajuća. Nedostatak vlage u zemljištu i tokom zime, kao i zbog malih padavina u proleće, kada se situacija nije poboljšala, što naročito važi za april mesec, kada gotovo nije bilo kiše,  uslovile su slabu klijavost semena. Prolećna setva obavljena je na suvo, gotovo silom. Kada se tome pridoda i izostanak kvalitetne obrade ne čudi što je situacija takva kakva jeste. –Najavljene padavine su bile preko potrebne kukuruzu, što će doprineti povećanju procenta nicanja, ali i povoljno uticati na već iznikle biljke, ali ne mogu potpuno popraviti stanje. Parcele pod kukuruzom su neujednačene, a ima slučajeva da se tek sad pojavljuju izdanci ove biljke.

Medjutim, užurbani razvoj, napominje Denić, doveo je do toga da su recimo usevi ječma i ovsa niski, a ništa bolja situacija nije ni sa ozimom pšenicom, što će se višestruko odraziti na ovogodišnje prinose, jer će broj zrna u klasu, [to je već sada o;igledno, biti manji.

 J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *