KUD „Pukovački vez“ niže uspehe

Cela decenija postojanja KUD-a „Pukovački vez“ iz Pukovca, donela je ovom folklornom društvu titulu ne samo dugovečnog, već i nagradjivanog KUD-a poznatog i van granica zemlje. Od 2008.godine kada je prvi put nastala  folklorna sekcija, koja je 2014. prerasla u  KUD, kroz „Pukovački vez“ prošlo je nekoliko stotina igrača, a u svakom trenutku preko dvadestoro dece i mladih bavi se folklorom. Organizuju se i sekcije po naseljima, ne samo doljevačke opštine, već i šire. Sekcija već postoji u Draškovcu, a ubrzo se očekuje formiranje sekcije i u Brestovcu. Folkloraši „Pukovačkog veza“ davno su prevazišli lokalne okvire, pa pored standardnih nastupa u našem kraju, njihove igre su zapažene i na festivalima u zemlji i regionu, a stižu i nagrade.

Napredak folklornog društva kroz edukacije igrača, putem mnogobrojnih seminara je evidentan, a tim tempom, ističe Predrag Stefanović predsednik UO „Pukovačkog veza“, za radio Koprijan,  nastaviće i u narednom periodu. –Najistaknutiji naši članovi pohadjaju  seminare gde stiču potrebna znanja za dalje usavršavanje i oplemenjivanje spletova koje pripremamo. Istakao bih učešće na seminaru u Kraljevu u organizaciji KUD-a „Kraljevačka riznica“ gde su naši igrači učili o “Igrama Srba iz okoline Negotina”, naše asistentkinje obučene su i za “12 društvenih igara za decu predškolskog i školskog uzrasta”, kao i za “Igre sa Rudnika i okoline Takova”, a u Niškoj banji, gde su takodje učestvovale, upoznate su i sa “Igrama iz okoline Kraljeva” i “Gradskim igrama iz Vranja”. To je čak pet novih koreografija, koje možemo da ubacimo u naš program za ovu godinu i nastupe koji nas očekuju, ističe Stefanović.

Dodaje da su od prošle godine akcenat stavili pre svega na učešće na medjunarodnim festivalima.  – Izdvojio bih festival u Vrnjačkoj banji, „Dživdžan fest“ na kojem smo učestvovali sa još nekoliko folklornih društava iz Srbije, ali i regiona, Rumunije, Crne Gore,  Bosne, Makedonije. Učestvovalo je oko 250 folkloraša, medju kojima i dvadesetak naših. Na festivalu u Draincu kod Svrljiga, pod nazivom „Neka živi selo naše“ osvojili smo i nagradu.  Naš član, kolovodja Nikola Dimitrijević iz Knežice osvojio je prvo mesto za najboljeg mladog folkloraša.

Potrebno znanje na seminarima  uveliko prikupljaju Jovana i Jelena Veličković, koje folklor igraju već deset godina i u KUD-u su sada asistentkinje. – Jako je značajno učiti od stručnjaka sve ono što nam može koristiti za naše igre i spletove. Učimo korake, pesme, upoznajemo se sa muzičkim kompozicijama, sa nošnjom koja prati svaki splet, kaže Jovana. – Stečeno znanje prenosimo našim drugarima iz KUD-a, pomažemo im da lakše savladaju teške korake i poboljšaju svoju igru, dodaje Jelena, tako da se s razlogom nadamo uspehu na  festivalima koji nas očekuju u narednom periodu.   

Sa samo deset godina i posle godinu i po dana igre u KUD-u „Pukovački vez“,  Nikola Dimitrijević iz Knežice,  već ima titulu najboljeg mladog igrača, osvojenu na  već pomenutom festivalu u Draincu, održanom minulog leta. – Bilo je malo treme, jer sam ja i kolovodja, ali igrao sam dobro i žiri me je najpre odabrao da na tom festivalu, budem predstavnik Srbije, a kasnije sam i u konkurenciji sa inostranim folklorašima bio najbolji.  Nikola je inače jedini folkloraš „Pukovačkog veza“ iz Knežice, ali planira da nastavi da se bavi igranjem, jer je sa drugarima iz KUD-a obišao razne krajeve i upoznao mnoge drugove.

Pukovački folkloraši već su učestvovali i u razmenama sa igračima iz Makedonije, to ih očekuje i ove godine, a u pregovorima su sa još nekim folklornim društvima iz inostranstva, sa kojima takodje žele da razmene iskustva.

 

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *