Miljković: Ukoliko ne postignemo dogovor oko cene prevoza blokiraćemo puteve!

Grupa građana, koja je formirana na inicijativu ovdašnjih stanovnika nezadovoljnih visokim cenama autobuskih karata, u ponedeljak, imala je sastanak sa načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski. U ime ove grupe građana govorio je Saša Miljković iz Belotinca koji se požalilo na visoke cene autobuskih karata koje su, kako je rekao, dva puta poskupele u poslednjih mesec i po dana. Ovaj prevoz se računa kao međugradska zona i autobuske karte su skupe. Sličan problem imaju i žitelji opština Merošina i Žitorađa. On je najavio održavanje protesta, ali i njegovu radikalizaciju ukoliko se ne postigne dogovor.

  • Belotinac je udaljen osam kilometara od Niša. Đačka kartica je 4.500, a radnička 5.500 dinara. Ako u porodici imate dva đaka i dva radnika, jasno je koliki je to izdatak, sa gradskim prevozom to je oko 25.000 mesečno- kaže Saša Miljković.

On smatra da Niš-ekspres ima monopol i da na taj način „iskorišćava sirotinju i seljake“. Žitelji pomenute tri opštine zahtevaju da se cena karata određuje na osnovu kilometraže.

  • Načelnica je saslušala naš problem i založila se da što skorije bude rešen. Sastanku je prisutvovao i saobraćajni inspektor i biće upućeni zahtevi nadležnim ministarstvima da ovaj problem bude rešen- dodao je Miljković.

Istakao je da će teško doći do rešenja sa „Niš-ekspresom“ jer su oni pokazali „dozu arogancije“ prema njihovim zahtevima, ali da bi uvođenje konkurencije, možda, bilo pravo rešenje i da bi tada uticali na cenu prevoza.

  • Mi se zalažemo da se uradi preraspodela zona prevoza i da ne bude obuhvaćena samo teritorija Niša, već i ove tri opštine, i na taj način se umanji cena prevoza- rekao je Miljković.

Ukoliko narednih dana ne dobiju konkrektne odgovore, Miljković ističe, da planira da održi skup u Doljevcu ili Malošištu, gde će pozvati da se okupe svi roditelj đaka koji plaćaju prevoz, radnike i nezadovoljne građane.

  • Planiramo da održimo skup na kojem ćemo izraziti svoje nezadovoljstvo, ali planiramo i radikalizaciju protesta, tako što ćemo pozvati roditelje da na jedan dan bojkotuju prevoz i ne dozvole deci da idu u školu autobusima Niš-ekspresa. Ako i to ne urodi plodom, naša namera je da blokiramo puteve i ne dozvolimo autobusima pomenutog prevoznika da vrši prevoz u ove tri opštine- jasan je Miljković.

Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog okruga, istakla je da problem ljudi iz Belotinca zbog prevoznika koji je podigao cene karata nije jedini na teritoriji Nišavskog okruga i da ovakve zahteve imaju i građani Žitorađe i Merošine.

  • S obzirom  da se radi o privatnom prevozniku teško da bilo šta po tom pitanju možemo da uradimo, osim da zamolimo i da vidimo da li se privatniku isplati da snizi cene. Konkurencije nema, zato su i cene visoke- rekla je načelnica.

Ona je dodala da kada su u pitanju prigradska naselja o tom problemu može da razgovara sa direktorom Direkcije za javni prevoz, ali problem ovih meštana je kompleksniji  i da će razgovarati sa resornim ministarstvom, mada, ovo je problem na lokalu i oni nemaju nikakve ingerencije.

M.Jovanović

One thought on “Miljković: Ukoliko ne postignemo dogovor oko cene prevoza blokiraćemo puteve!”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *