Nišavski upravni okrug obeležio Svetski dan potrošača

Povodom obeležavanja Svetskog dana potrošača, Nišavski upravni okrug je u saradnji sa Centrom za zaštitu potrošača FORUM, organizovao okrugli sto sa temom: ,,Zaštita potrošača u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa“. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava Nišavskog okruga među kojima je bio i pomoćnik predsednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović. Takođe, sastanku je prisustvovala i načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Slađana Petrović.

Tema okruglog stola uoči Svetskog dana potrošača, odnosno 15.marta, je bila „Zaštita potrošača u oblasti usluga od opšteg ekonomskog interesa“. Načelnica Odeljenja za zaštitu potrošača Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Slađana Petrović je istakla da postoje i dalje oblasti koje muče građane, odnosno to su usluge od opšteg ekonomskog interesa. Na sastanku su upućeni istakli da najveći broj reklamacija su za robu široke potrošnje, ali i reklamacije na usluge. Potrošači često nisu svesni kako mogu da ostvare određena prava- rekao je Jovanović u izjavi za radio Koprijan.

On je dodao da su na sastanku predstavnici niškog udruženja za zaštitu potrošača „Forum“ istakli da u 80 odsto slučajeva reklamacije kupaca su odbijene. Takođe, izneti su podaci najviše pritužbi građana je na kvalitet obuće, odnosno sportske obuće, ali da nisu izostale ni pritužbe i problemi u vezi sa električnom energijom.

– Podsetio bih i građane naše opštine da ukoliko imaju neka pitanja i nedoumice u vezi svojih potrošačkih prava mogu da se obrate ovom udruženju.Na sastanku je istaknuto da treba  dodatno da se osnaže i razviju kapaciteti organizacija za zaštitu prava potrošača, jer su udruženja prva koja bi trebalo da pruže podršku građanima- istakao je pomoćnik predsednika opštine Doljevac Bratislav Jovanović.

Okrugli sto je deo kampanje Ministarstva trgovine na nivou države i njihov cilj je edukacija potrošača i trgovaca.

Kampanja će trajati do 22. marta “Da kupovina bude milina”. Cilj kampanje je informisanje građana o njihovim pravima.

M.Jovanović

Foto: Nišavski upravni okrug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *