Polovičan štrajk nastavnika u OŠ “Vuk Karadžić”u Doljevcu

Štrajku četriri prosvetna sindikata pridružili su se i pojedini nastavnici doljevačke Osnovne škole “Vuk Karadžić”. Naime, kako je radio Koprijanu potvrdio direktor ove ustanove Goran Ilić, neki od doljevačkih prosvetnih radnika stupili su u štrajk, dok drugi nastavu održavaju redovno.

Od 54 nastavnika doljevačke škole, jutros prvi čas nije održao  21 nastavnik. Oni   jutros nisu održali nastavu  tokom trajanja prvog časa u znak podrške svojim kolegama u ostalim delovima Srbije, koji su obustavili rad, zbog kako ističu, neispunjenih zahteva koje već duže vreme dostavljaju Ministarstvu prosvete.

U školama koje imaju članstvo u četiri reprezentativna prosvetna sindikata i to Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost”, Sindikatu obrazovanja Srbije i Sindikatu radnika u prosveti Srbije danas nije bilo prvog časa, a isto će biti i u drugoj smeni.

Time,  nastavnici i ostali zaposleni u školama, započinju, kako naglašavaju,  štrajk upozorenja, čiji nastavak najavljuju za 11. decembar, kada će, kažu, svi časovi biti skraćeni na 30 minuta.

Tri štrajkačka zahteva već su uputili Mladenu Šarčeviću, ministru prosvete. Traže hitan nastavak pregovora „do uvođenja pravednih platnih grupa i razreda za ceo javni sektor, kao i povećanje zarada u 2019. godini za dogovorenih 14,6 odsto, ali i  potpisivanje novog Posebnog kolektivnog ugovora, a ponovili su i dugogodišnji zahtev – isplatu zaostalih dugovanja prosvetnim radnicima.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *