Potpisani sporazumi o rekonstrukciji i izgradnji vrtića u Doljevcu, Žitorađi i Sremskoj Mitrovici

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević potpisao je danas sporazume sa čelnicima Doljevca, Žitorađe i Sremske Mitrovice o rekonstrukciji i izgradnji vrtića u tim lokalnim samoupravama.

Sporazum o saradnji s ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem danas su potpisali predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, predsednik opštine Žitorađa Ivan Stanojević i gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

U Pukovcu biće rekonstruisana i dograđena stara škola i od nje napravljen vrtić. Mesta će biti za 40 dece, a za te namene dobili su nešto više od 27 miliona dinara.

Žitorađa će dogradnjom postojećeg vrtića povećati kapacitete za još 34 mališana. Rok za završetak radova je sedam meseci, a za te namene izdvojeno je skoro 21 milion dinara.

Zahvaljujući projektu „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koje se finansira iz zajma Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), biće povećan broj slobodnih mesta za decu uzrasta od tri do pet i po godina, posebno za decu iz osetljivih društvenih gruša.

Cilj nam je da ovim projektom dođemo do 17.000 novih mesta u Srbiji i da on bude pokretač izgradnje dodatnih kapaciteta, ne samo kreditom Svetske banke, nego i kroz optimizaciju mreže koju radimo, ali i sredstvima koja će biti udružena od lokala, Republike i kompanija, objasnio je ministar prosvete Mladen Šarčević.

Kako je istakao cilj je da obuhvat dece bude poput onog u razvijenim državama i da aktivnosti ne budu puko čuvanje dece, već i primena novog kurikuluma za predškolce, koji je ocenjen kao jedan od tri najbolja u Evropi.

Ministar je objasnio da su u prvoj fazi izabrane opštine Žitorađa (21 milion dinara), Doljevca (28 miliona dinara) i Sremske Mitrovice (103 miliona dinara) jer su bile spremne i obezbedile uslove za izgradnju, odnosno rekonstrukciju.

Vreme kreditu ističe. Zato molimo sve samouprave koje apliciraju i koje se nalaze na spisku da to shvate najozbiljnije, jer neće biti nikakvog preskakanja u odabiru, niti regionalnog niti političkog, već će biti samo oni koji su spremni da uđu u postupak, poručio je ministar.

М.Jovanović

Foto: Ministarstvo prosvete

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *