Jubilej: 50 godina rada Javne biblioteke u Doljevcu

Svečanom sednicom, dodelom zahvalnica i prigodnim kulturno-umetničkim programom za decu i odrasle obeležen je poluvekovni rad najznačajnije ustanove kulture u opštini Doljevac Javne biblioteke. U biblioteci je bilo svečano tokom dva dana, 31. marta i 01.aprila, koliko je obeležavanje jubileja trajalo.

Plakete i zahvalnice dodeljene su ustanovama i pojedincima koji su doprineli radu Javne biblioteke, a medju njima se našao i Radio Koprijan.  – Plaketama su nagradjeni  Ministarstvo kulture, Narodna biblioteka Srbije, predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić, general-potpukovnik Miroslav Simović, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski, „Knjiga solidarnosti“ i lokalna samouprava. Zahvalnice su dodeljene pojedinim opštinskim funkcionerima za uspešnu saradnju, kao i ustanovima, organizacijama i preduzećima u opštini Doljevac, ali i šire, bivšim radnicima ustanove i nekima od sadašnjim radnika, kao i najvernijem čitaocu, ali i najvećem darodavcu knjiga, kaže u izjavi Radio Koprijanu direktor Javne biblioteke Bogi Mitić.

Doljevačka publika uživala je u koncertu Miloša Radovića, pevača  romansi i evergrin pesama. –Koncert je bio zaista spektakularan. Miloš je nastupao  kod nas i prošle godine i oduševio sve koji su ga slušali, te smo zato odlučili da doljevačkoj publici još jednom predstavimo ovog vrhunskog umetnika, dodaje Mitić. Decu su zabavljali stvaraoci za najmladje Siđa Živković, Mirjana Baltezarević, Vlasta Cenić i Dragan Marinković. Nastupali su i učenici OŠ Vuk Karadžić. Otvorena je  izložba Bratislava Bate Andjelkovića iz Vučja, koju ljubitelji umetnosti mogu pogledati  u holu biblioteke do 15.aprila, svakog radnog dana od 7 do 20 časova. –Izložba je zaista izvanredna, Bata je svoje radove uradio i na kamenu i drvetu, tako da je vrlo zanimljiva i neobična i svakako je treba pogledati.

Povodom jubileja, svima koji su želeli da postani članovi biblioteke, tog dana upis je bio besplatan, a posetiocima su podeljeni i prigodni pokloni.

Osnovana davne 1969. godine, tokom pedesetogodišnjeg trajanja Javna biblioteka u Doljevcu bila je stožer svih kulturnih aktivnosti od značaja za ovaj kraj, a može se pohvaliti i fondom od skoro 55 000 knjiga, što je najviše knjiga po glavi stanovnika u Srbiji. Najverniji čitaoci su i dalje oni  najmadji stanovnici naše opštine, a bibliotečki fond i dalje raste.

Povećan je i prostor  u kojem biblioteka radi, a raduje to što su i nadležne državne institucije prepoznale njen rad i opredelile ovih dana dodatnih 10 miliona dinara za potpuno uredjenje dogradjenog dela zgrade, čime će se mnogostruko poboljšati uslovi za rad u oblasti kulture, umetnosti i zabave.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *