Rampa u Doljevcu izazvala haos u saobraćaju

Pružni prelaz u Doljevcu. Foto: J.K.

Iako na ovoj slici  na prvi pogled izgleda da vozači automobila ne poštuju saobraćajna pravila, jer prolaze preko pružnog prelaza iako je rampa spuštena, stvarno stanje ipak nije bilo baš tako crno-belo. Naime, naočigled velikog broja ljudi, pa i ekipe radio Koprijana, koja je ovo  zabeležila, rampa na pružnom prelazu izmedju Doljevca i Kočana, ovoga jutra nije funkcionisala kako treba, pa je počela da se podiže i spušta iako nije bilo voza koji je u tom trenutku tuda trebalo da prodje. S obzirom na to da je oko 9.30  rampa duže vreme bila spuštena, sa obe strane puta se napravila dugačka kolona vozila, ali je bilo i puno pešaka koji su strpljivo čekali da voz prodje, a rampa se podigne.

Medjutim, voza, čiji su dolazak rampe i svetlosna signalizacija najavljivali, u tom trenutku nije bilo pa se posle nekog vremena rampa podigla. Prvi vozači automobila iz kolone uspeli su bezbedno da predju preko pruge, medjutim u trenutku kada je tuda krenuo i autobus, rampa je opet počeka da se spušta. Delići sekunde delili su učesnike u saobraćaju od nemilog dogadjaja jer je postojala opasnost da se rampa spusti na vozilo, a samo čistom srećom to se nije desilo i autobus je uspeo da ipak bezbedno prodje. Nakon toga rampa opet ostaje spuštena, još neko vreme, pa neki vozači, ali i pešaci kreću preko pružnog prelaza, bez obzira na spuštene polubranike. Zatim se pojavljuje i voz, koji je nedaleko od pružnog prelaza stao, jer je mašinovodja izgeda znao za problem sa rampom. Jedan od radnika železnice izašao je kako bi regulisao ovu zapetljanu situaciji, te je vozače naizmenično propuštao iako je rampa i dalje spuštena, a voz stajao nedaleko od prelaza.

Autobus sa slikom Vladimira Putina i nestrpljivi putnici, foto: J.K.

Ova situacija raspetljala se tek posle 10.časova, kada je rampa konačno podignuta, te nije iskučena mogućnost da je jedan broj  radnika danas zakasnio na posao, a nije nam poznato ni da li je autobus koji je krenuo za Beograd na doček predsednika Ruske federacije Vladimira Putina, a zaglavio se u koloni  u Doljevcu, stigao na vreme na svoje odredište.

Pružni prelaz u Doljevcu. Foto: J.K.
Kolona vozila, foto: J.K.

Dodajmo na kraju priče da je voz ovom deonicom prošao tek u 10.37 h, ali nismo uspeli da zabeležimo da li je u tom trenutku rampa bila spuštena ili ne.

Bez obzira na to što se, čak i u ovoj situaciji ne može opravdati postupak vozača i pešaka, koji su prelazili prugu, iako je rampa bila spuštena, a u početku bilo radnika preduzeća Železnica koji bi regulisali tu situaciju,  ipak se mora konstatovati, da rampa na ovom pružnom prelazu ne radi kako treba, čemu smo više puta i sami svedočili, jer se ovakve situacije ne dešavaju prvi put.  Sve to dovodi, kao što je ovoga jutra bio slučaj, do zastoja ili blokada u saobraćaju, stvaranja nepotrebnih gužvi, ali i zbunjivanja svih onih koji prelaze preko ovog pružnog prelaza, jer očigledno podignuta rampa ne znači da voz ne ide, kao što ni spuštena ramna ne znači da će voz naići, te je svima koji tuda prolaze neohodna maksimalna opreznost, kako se ne bi desilo nešto što niko ne želi.

Takodje, ovaj dogadjaj još jednom pokreće pitanje bezbednosti pružnih prlaza u ovom kraju, što je veliki problem već neko vreme, a na čijem se rešavanju malo šta do sada uradilo.

Redakcija

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *