Razvojni program PRO predstavljen u Nišu-Bespovratna sredstva za projekte lokalnim samoupravama

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ predstavio je u Nišu planirane aktivnosti koje će uz podršku Vlade Švajcarske u vrednosti od 9 miliona evra biti sprovedene u periodu od 2023. do 2026. godine. 

„U naredne četiri godine program PRO će sprovesti aktivnosti i procese koji će doprineti unapređenju lokalnog upravljanja, socijalne uključenosti i zaštite životne sredine, a time i poboljšanju kvaliteta života građana i građanki u 99 gradova i opština iz Šumadije, zapadne, istočne i južne Srbije koje mogu da konkurišu za podršku programa”, navela je menadžerka programa PRO Ana Nedeljković Belja.

Program sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa UN agencijama – Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

„Vlada Švajcarske je ovu intervenciju podržala sa devet miliona evra, a partnerske UN agencije će sufinansirati aktivnosti sa milion evra, dok će za uspeh programa veoma važna biti podrška nacionalnih partnera iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva zaštite životne sredine”, istakla je Nedeljković Belja.

Fokus u oblasti dobrog upravljanja biće usmeren na jačanje kapaciteta, ljudskih resursa, kao i poboljšanje kvaliteta pružanja javnih usluga i unapređenje elektronske uprave.

„Cilj je da se unapredi upravljanje lokalnim procesima u smislu povećanja odgovornosti i transparentnosti u vršenju obaveza, u izradi javnih politika i upravljanju zaštitom životne sredine”,  rekao je viši službenik za dobro upravljanje na programu PRO Dragan Mladenović.

Pored tehničke podrške i aktivnosti izgradnje kapaciteta, program PRO će obezbediti i bespovratna sredstva za projekte. Direktni korisnici podrške biće lokalne samouprave, centri za socijalni rad i druge lokalne institucije, kao i organizacije civilnog društva i građani i građanke Srbije, naročito ranjive grupe.

„Program će podržati lokalne samouprave da unaprede postojeće i razviju nove, integrisane usluge i da ostvare međuopštinsku saradnju u oblasti socijalne zaštite. Osnovne ciljne ranjive grupe su pripadnici romske populacije, osobe sa invaliditetom i lica koja mogu da ostvare podršku u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, dok će poseban fokus biti na deci do 15 godina, licima starijim od 65 godina i mladima do 30 godina”, navela je službenica za socijalno uključivanje na programu PRO Nataša Ivanović.

U cilju unapređenja lokalnog upravljanja životnom sredinom lokalne samouprave će dobiti podršku za izradu javnih politika i procedura uz učešće građana i građanki, kao i za sprovođenje projekata i pilotiranje aktivnosti iz lokalnih planskih dokumenata, dok će se poseban set aktivnosti odnositi na osnaživanje i učešće mladih u zelenoj agendi.

Program „PRO – Lokalno upravljanje za ljude i prirodu“ podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Dečijim fondom Ujedinjenih nacija (UNICEF), Populacionim fondom Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *