Srednjoškolci iz Žitorađe ostvarili plasman na Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija

Veliki uspeh ostvarili su djaci Srednje škole Žitoradja plasmanom na Nacionalno takmičenje učeničkih kompanija. Od četiri njihova tima koji su se predstavili na Regionalnom takmičenju održanom u Nišu, a u konkurenciji od ukupno 32 učeničke kompanije iz škola sa jugoistoka zemlje, tim EcoPlant iz Žitoradje, koji se bavi proizvodnjom biopreparata od ostataka hrane, koji stimulišu rast i štite biljke povrtarke od štetočina, osvojio je treće mesto i mogućnost da se predstavi na nacionalnom nivou.

Djaci iz Žitoradje posle nekoliko godina pauze, vratili su se tradiciji dobrih nastupa na ovom takmičenju, pokazujući izuzetnu kreativnost, inovativnost i posvećenost, kaže za radio Koprijan direktorka škole Milica Andrejev. –Ujedno to je jedno divno iskustvo, koje doprinosi razvijanju ideja, prepoznavanju mogućnosti da istražuju resurse, ali i da se oprobaju u preduzetničkim poduhvatima. Pored EcoPlant-a, kompanije koja je od organskog otpada pravila granule za prihranu biljaka i sprej za zaštitu od štetočina, Srednju školu Žitoradja predstavljale su i kompanija Illusion, koja je pružala uslugu humanitarnog karaktera, dok su se ostale, kao i EcoPlant, bavile ekološkim temama i to povezale sa cirkularnom ekonomijom. Srednja škola Žitoradja ujedno je bila jedini predstavnik Topličkog okruga.

Prvo mesto pripalo je srednjoškolcima iz Zaječara, koji su kreirali narukvice za avanturiste, a drugi su bili djaci niške Ugostiteljsko-turističke škole koji su predstavili slatki krem od žira.

Republičko takmičenje će se održati maja meseca u Beogradu, u organizaciji “Dostignuća mladih”.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *