Sve više radnika Leonija bez upisanog radnog staža u PIO fondu

Novi prigovori radnika na funkcionisanje rada u fabrici „Leoni“, koja ima pogon i u Malošištu, u opštini Doljevac, ovoga puta dotakli su se još jedne osetljive teme, a to je radni staž zaposlenih. Naime, na adrese mnogih medija u ovom kraju, pa i našu, stiglo je više pritužbi sadašnjih ili bivših radnika ove fabrike, koji strahuju da su uskraćeni za radni staž tokom zaposlenja kod ovog poslodavca, što potkrepljuju izvodima iz PIO fonda. S druge strane, iz dobro upućenih izvora, saznajemo da to što na izvodima nije prikazan radni staž za odredjeni period, ne mora nužno da znači da poslodavac nije plaćao staž radnicima, već da je problem nastao u sistemu PIO fonda.

Naime, pojedini radnici ove fabrike, nakon što su napustili Leoni,  proverom u filijalama PIO fonda, bili su zatečeni informacijom da im radni staž nije evidentiran i to za nekoliko godina. Uglavnom se radi o periodu od 2015. do 2018. godine.

U Leoniju su potvrdili Južnim vestima,  da su ove obaveze prema zaposlenima ispunjavali redovno. Ipak, to ne umiruje radnike koji strahuju da će ostati bez radnog staža, tim pre što se, prema pisanju ovog portala, PIO fond još uvek ne oglašava o ovom problemu iako im je zatraženo objašnjenje.

Naime,  Južnim vestima u kompaniji Leoni u pisanom odgovoru su izričito tvrdili da su uvek na vreme uplaćivali sve poreze u budžet Republike Srbije, uključujući i poreze i doprinose na zarade zaposlenih Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja, uz konstataciju da su čuli za taj problem kod pojedinih radnika. Naime, prenosi dalje ovaj portal, u kompaniji Leoni kažu da ih je nekoliko zaposlenih krajem 2018. godine obavestilo da u listingu koji su dobili od Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje o ukupnom radnom stažu kod trenutnog poslodavca ne postoje svi podaci.

Kako nezvanično saznaje Radio Koprijan, iz dobro obaveštenih krugova, ovaj problem koji su imali  pojedini radnici i sa teritorije opštine  Doljevac, a koji su se obratili i našoj redakciji, ne mora nužno da znači da im radni staž nije uplaćen.

Naime,  problem može nastati ne samo zbog neplaćanja doprinosa, koji se prema zakonu moraju izmiriti najkasnije do kraja tekućeg meseca za predhodni, već i zbog problema u sitemu PIO fonda.

Ranije je poslodavac bio dužan da PIO fondu lično u papirnoj formi dostavlja tzv. M4 obrazac, za prijavu podataka za utvrdjivanje staža, odnosno osnovice osiguranja i visine doprinosa, ali je poslednjih godina, od 2015. zbog uvodjenja e-uprave, to bilo moguće uraditi i elektronskim putem. Od ove godine poslodavci nemaju ni tu obavezu, što prema rečima upućenih znači da je problem verovatno nastao u sistemu PIO fonda, jer  kako kažu za Radio Koprijan, rupe u radnom stažu, i to ne nužno krivicom poslodavca, poslednjih godina imaju ne samo zaposleni u fabrici Leoni, već i u mnogim drugim preduzećima, bilo privatnim, bilo javnim. Isto tako, dodaju i veliki broj ljudi koji ovih dana prikupljaju dokumentaciju za odlazak u  penziju, ma gde da su radili, imaju problem sa poslednjih četiri do pet godina radnog staža.

Pojednostavljeno rečeno, slučajno ili ne, ali sa uvodjenjem e-uprave, identifikovano je mnogo problema u regulisanju radnog staža radnika u našoj zemlji i funkcionisanju PIO fonda. Ti propusti će biti, dodaju naši sagovornici, otklonjeni u narednom periodu i niko ko je iz tog razloga trenutno nevidljiv za penzioni stistem neće bitri oštećen, ali činjenica je da je ta administrativna zavrzlama napravila mnogo problema svim akterima ovog procesa, a radnicima posebno.

J.K.

2 thoughts on “Sve više radnika Leonija bez upisanog radnog staža u PIO fondu”

  1. Steta je da narod ovako gleda na kompaniju koja je barem koliko toliko podigla standard gradjanima u nasoj opstini.Radim u ovoj fabrici vec petu godinu i zaista se ne mogu pozaliti.Da se radi ,radi se,tu nema pogovora,ali se i placa.Sto se doprinosa tice,trebalo bi znati da se sada ne moze uplatiti plata dok se ne uplate doprinosi .Toliko …..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *