Učenik Petar Marković iz D.Crnatova plasirao se na Republičko takmičenje iz matematike

U nedelјu, 20.novembra, održano je finale, odnosno Republičko takmičenje, Dopisne matematičke olimpijade u organizaciji matematičkog društva „Arhimedes“ iz Beograda, sedamnaesto po redu.  Na ovo Republičko takmičenje plasirao se učenik šestog razreda Petar Marković koji pohađa OŠ „Toplički heroji“ Žitorađa  izdvojeno odeljenje u Donjem Crnatovu.

Kako kaže nastavnica matematike Marija Spasić njen učenik Petar Marković  je i u prvom i u drugom kolu  imao maksimalni broj bodova, što je bio i jedini uslov za finalno nadmetanje u znanju iz ovog predmeta.

  • Tokom septembra i oktobra odvija se prvo takmičenje – Dopisna matematička olimpijada, u kojem učestvuju sva zainteresovana deca iz cele Srbije. Oni najbolјi, koji su bez greške rešili sve zadatke pozivaju se na Republičko finale u Beograd. Ove godine 46 učenika iz cele Srbije došlo je da pokaže matematičko znanje i nadamo se uspehu. Mi se nismo posebno pripremali za ovo takmičenje, već je Petar sa već usvojenim znanjem iz matematike rešio tačno sve zadatke i samim tim plasirao se za finalnu XVII Republičku smotru- kaže nastavnica matematike Marija Spasić.

Dodaje, da rezultate očekuju tokom ove nedelje i da se nadaju dobrom plasmanu, jer je Petar do sada pokazao zavidno znanje iz ovog predmeta.

Nastavnica Marija ističe da su i ranije učestvovali na ovom takmičenju, učenici su prolazili prvi ili drugi krug, ali da je sada prvi put učenik izborio plasman za Republičko finale.

  • Matematičko društvo “Arhimedes” je specijalizovano stručno društvo u oblasti obrazovanja i vaspitanja, koje okuplјa prvenstveno darovite mlade matematičare i druge lјubitelјe matematike i računarstva raznih uzrasta  i to na celom području Republike Srbije. Zadaci sa ovog takmičenja se razlikuju od klasičnog takmičenja, jer su bazirani na logici. Moji učenici učestvuju i na Nacionalnom matematičkom takmičenju „Misliša“, ali pripremamo se i za redovno takmičenje iz matematike u decembru koje organizuje Društvo matematičara Srbije- kaže nastavnica Spasić.

Na kraju razgovora ističe da se nada da će njen učenik Petar Marković osvojiti zavidne rezultate, jer je jako talentovano dete, odličan đak, koji nije učestvovao samo na takmičenju iz matematike, već je ostvario i odlične rezultate na takmičenjima iz istorije i srpskog jezika.

M.Jovanović/Foto: privatna arhiva D.M.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *