Više od pet miliona evra za javnu infrastrukturu

U okviru podrške Evropske unije (EU) unapređenju infastrukture u dva regiona- Šumadije i zapadne Srbije i južne i istočne Srbije, u toku je poziv za podnošenje predloga projekata lokalne infrastrukture za koje je EU opredlila  5,2 miliona evra. Poziv je otvoren do 29. juna 2018. godine, a pravo učešća ima 99 lokalnih samouprava među kojima su i opštine Doljevac i Žitorađa uključenih u realizaciju programa EU PRO koji se finansira iz IPA programa za 2016. godinu, a sprovodi ga Kancelarija Ujedinjenih nacija za projktne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Vladom Srbije, prvenstveno sa Ministarstvom za evropske integracije.

Inače, u prošlosti opština Doljevac je imala više projekata koje je finasirala EU, a jedan od njih je i pokrivena pijaca u Pukovcu.

Ukazujući na značaj ovog projekta ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović je rekla da „Proces evropskih integracija nije cilj sam posebi, već predstavlja mehanizam ukupnog unutrašnjeg razvoja naše zemlje.U tom smislu od izuzetne važnosti je da lokalne samouprave, na ovaj način, mogu da jačaju kapacitete kako bi u budućnosti koristile više sredstava iz evropskih fondova. Stoga pozivam gradove i opštine da iskoriste sve mogućnosti koje pruža EUPRO projekati konkurišu sa projektima koji će doprineti održivom regionalnom razvoju i unaprediti kvalitet zdravstvenih, socijalnih i komunalnih usluga koje uživaju naši građani“.

Lokalne samouprave mogu da konkurišu sa projektima koji doprinose boljem životu stanovništa, kao što su obnova i izgradnja obrazovnih, zdravstvenih i ustanova socijalne zaštite, kao i projektima usmerenim na poboljšanje uslova života pripadnika i pripadnica ugroženih grupa, posebno romske zajednice,kroz u napređenje postojeće socijalne i komunalne infrastrukture. Projekti takođe mogu da se odnose na unapređenje zaštite životne sredine, odnosno upravljanje čvrstim otpadom, prečišćavanje otpadnih voda ili unapređenje energetske efikasnosti.

Vrednost pojedinačnih projekata će se kretati u rasponu od 50.000 evra do 150.000 evra, a   lokalne samouprave mogu da konkuriše samo sa jednim predlogom projekta koji može biti finansiran. Preduslov za konkurisanje je postojanje građevinske dozvole.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *