Za podršku učenicima u pripremi završnog ispita pokrenut portal eVežbaonica

Za podršku učenicima osmog razreda u pripremi za završni ispit Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pokrenuli su novi portal eVežbaonica (evezbaonica.zvkov.gov.rs) na kome učenici mogu da rešavaju zadatke i provere svoje znanje.

Portal je kreiran u saradnji sa E-upravom i profesorima sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu.

Na portalu učenici mogu pronaći zadatke iz sedam predmeta – srpski jezik/maternji jezik, matematika, fizika, hemija, biologija, geografija i istorija. Zadaci su raspoređeni prema težini na tri nivoa – osnovni, srednji i napredni nivo, a sastavlјeni su na osnovu obrazovnih standarda.

Pored zadataka na srpskom jeziku, na portalu se nalaze i zadaci na osam jezika nacionalnih manjina – albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom ili hrvatskom – te učenici na svom nastavnom jeziku mogu da pristupe eVežbaonici i da odgovaraju na zahteve u zadacima.

Podsetimo, učenici osmog razreda raspustili su se u petak protekle nedelje, a malu maturu, ove godine, polagaće 27,28 i 29.juna. Prvog dana polagaće, u vremenu od 9 do 11 sati, test iz srpskog odnosno maternjeg jezika, drugog u istom terminu završni test iz matematike, a trećeg dana rešavaće kombinovani test sa pitanjima iz istorije, geografije, biologije, hemije i fizike.

Preliminarni rezultati biće obavljeni 1.jula, a konačni 5.jula. Predaja liste želja biće omogućena od 30.06. do 06.07. elektronskim putem, odnosno 06.07. i 07.07. neposredno u osnovnoj školi. Bodovi ostvareni na osnovu uspeha u srednjoj školi sabrani sa bodovima ostvarenim na završnom ispitu predstavljaju ukupan broj bodova sa kojim se upisuje učenik.

Raspored učenika po školama biće objavljen 13.jula nakon čega sledi upis učenika u srednje škole – elektronskim putem od 14-20 jula, odnosno 14 i 15.jula neposredno u školi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *