Zbog radova na pruzi ugroženo jedino poznato stanište u Srbiji biljke poljski kukurek u Malošištu

Jedino poznato stanište u Srbiji strogo zaštićene bilјne vrste polјski kukurek, u selu Malošište u opštini Dolјevac ugroženo je zbog radova na rekonstrukciji pruge Niš-Brestovac(Leskovac), jer se nalazi upravu uz ovu železničku deonicu. Ukoliko ga ne očuvamo i zaštitimo, smatraju stručnjaci, gotovo sigurno ćemo izbrisati ovu bilјnu vrstu sa naših prostora.

Naime, prema podacima iz „Crvene knjige flore Srbije“ polјski kukurek je jedna od najugroženijih vrsta u flori Srbije, s obzirom na to da je opstala samo na ovom jednom lokalitetu i to u našoj opštini, što i piše u studiji „Stanište polјskog kukureka“ Ministarstva zaštite životne sredine.

Konkretno, prema ovoj studiji, a imajući u vidu karakter i vrednost prirodnog dobra, trebalo bi da budu zabranjeni radovi i aktivnosti, kao što su odlaganje komunalnog, industrijskog i građevinskog otpada, ambalaže, rashodovanih motornih vozila, drugih mašina, aparata i ostalog otpada, košenje pre sazrevanja plodova (prva polovina godina), korišćenje herbicida za uklanjanje korova pored železničke pruge i to na deonici nadvožnjak u Malošištu-železnički most na Južnoj Moravi, rukovanje hemijskim materijama i naftnim derivatima u količinama i na način koji mogu prouzrokovati zagađivanje zemlјišta i voda i izazvati trovanje i druge nepovolјne posleice po bilјni i životinjski svet i izgradnja objekata za stalni ili povremeni boravak. Takodje se i organičavaju radovi i aktivnosti na održavanju železničke infrastrukture na način da se ne naruši stanište i populacija polјskog kukureka.

Inače, kako je Radio Koprijan ranije pisao opština Dolјevac može se pohvaliti da ima gotovo izvesno jedino stanište ugrožene bilјne vrste Hypecoum pseudograndiflorum Petrović u Srbiji, u narodu poznate kao polјski kukurek, kojoj usled narušavanja staništa preti potpuni nestanak u bliskoj budućnosti. To nam je potvrdio i prof. dr Vladimir Randjelović, sa Departmana za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji je aktivno učestvovao u pripremi studije. Nekada je polјski kukurek imao stanište i u Nišu i okolini Pirota, ali na tim lokacijama odavno nije vidjen, kaže profesor.

Polјski kukurek u Malošištu raste na površini od oko 2 hektara, koja je najvećim delom u javnoj (96,81%) i malim delom u privatnoj (3,19%) svojini, a Ministarstvo zašite životne sredine nedavno je pokrenulo postupak  zaštite njegovog staništa.

U ranijem periodu nažalost nismo mnogo brinuli o ovom blagu koje imamo, jer lokalno stanovništvo nije ni znalo za njega, pa smo bili svedoci da je to stanište bilo naruženo smećem, šutom, a često je uništavano i namernim izazivanjem požara kako bi se spalilo okolno rastinje i korov. Sada je dodatno ugroženo radovima na rekonstrukciji pruge.

 

 

Dokument studije Ministarstva zaštite za životnu sredinu možete videti na sledećem linku: https://www.ekologija.gov.rs/sites/default/files/inline-files/Izvod%20iz%20Studije%20za%C5%A1tite%20ZS%20Stani%C5%A1te%20poljskog%20kukureka_lat.pdf

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *