Doljevac: Obeležen Međunarodni dan Roma

Juče je u velikoj Sali Javne biblioteke Doljevac obeležen Međunarodni dan Roma. Pripadnici te nacionalne manjine ukazali su na najčešće probleme koje u društvu imaju – nezaposlenost, siromaštvo, neuređena naselja. Tokom skupa, koji je bio propraćen i kulturno-umetničkim programom, naveli su da ima poboljšanja u oblasti obrazovanja i zdravstva.

U Srbiji živi oko sto pedeset hiljada Roma i po brojnosti su druga nacionalna manjina.

Praznik, prvobitno ustanovljen da slavi romski jezik, kulturu, simbole – Dan Roma je i podsećanje na probleme sa kojima se suočavaju.

Ivica Agušević, član mobilnog tima za inkluziju Roma u opštini Doljevac, ističe da su ovim skupom želeli da prisutnim građanima pokažu različitost, ali i da približe kulturu  Roma ovdašnjem stanovništvu.

Što se tiče položaja Roma u opštini Doljevac Agušević ističe da je po pitanju obrazovanja napravljen pozitivan iskorak.

  • Broj romske dece koja pohađaju školu se povećava, što je veoma bitno i ja sam prezadovoljan jer se već deset godina nalazim u Odboru za obrazovanje Roma- ističe Ivica Agušević.

Mobilni tim za inkluziju Roma u opštini Doljevac, dodaje Agušević,  ima za zadatak da poboljša uslove za stanovanje, zapošljavanje,  školavanje i socijalnu sigurnost i nada se da će ispuniti većinu zacrtanih ciljeva i unaprediti položaj Roma.

Veliki problem za većinu Roma u Srbiji je život u nelegalizovanim naseljima, bez urbanističkih planova. Pozitivni su pomaci i po pitanju zdravstvene zaštite Roma, a edukacija se i dalje navodi kao prioritet.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *