Doljevac: Upis dece u prvi razred počinje 1.aprila

U Doljevcu upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, a prema Zakonu o osnovama  sistema obrazovanja i vaspitanja u prvi razred se upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.
Kako kažu iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Doljevcu to znači da se školske 2019/2020. godine  u prvi razred upisuju sva deca rođena od 1. marta 2012. godine do kraja februara 2013. godine. Ove godine oko 145 mališana sešće prvi put u školske klupena teritoriji opštine Doljevac.

Iz škole napominju da roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred,  a sada stručne službe ove ustanove prave raspored i vrše zakazivanja za testiranje  mališana koje će početi sledeće nedelje. Škola je obavezna da po službenoj dužnosti pokrene prekršajni postupak ako roditelj ne dovede dete za upis u prvi razred ili ne priloži potvrdu da je dete upisano u neku drugu školu.

Kako kaže Jelena Stojković pedagog doljevačke škole roditelji prilikom upisa deteta treba da donesu dokaz o lekarskom pregledu deteta i uverenje o pohađanju predškolskog programa. Novina prilikom ovogodišnjeg upisa je da će sada škola sama pribavljati izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu.

  • Uverenje o pohađanju predškolskog programa roditelji nam obično dostave tokom juna meseca. Istakla bih jednu novinu i svakako olakšavajuću okolnost za sve roditelje budućih prvaka da će sada naše službe pribavljati izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što ranije to nije bio slučaj. To je do sada bila obaveza roditelja Međutim, roditelj, odnosno drugi zakonski zastupnik deteta, i dalje će imati mogućnost da dokumente dostavi u papirnoj formi, ukoliko to želi- istakla je Jelena Stojković

Ona je dodala da je već napravljen raspored testiranja dece pred polazak u prvi razred. Testiranja će obaviti školski pedagog i psiholozi. Kako kaže na  osnovu testa i razgovora sa roditeljima  utvrđuje se  intelektualna, socijalna i emocionalna zrelost deteta za polazak u školu.

  • Testiranje budućih prvaka počeće sledeće nedelje, dakle 1.aprila. Naša stručna služba je već sačinila raspored testiranja. Mališani sa roditeljima neće morati da dolaze do Doljevca, već su sve osmogodišnje škole sačinile rasporede testiranja dece. Tako da će razgovori dece i psihologa ili pedagoga biti organizovani u školama u Doljevcu, Pukovcu, Malošištu i Belotincu. Roditelji su već obavešteni o terminima testiranja mališana- rekla je Jelena Stojković u izjavi za radio Koprijan.

Ona ističe da je potrebno  imati  na umu  da za  dete ne treba  nikakva posebna priprema za testiranje. Testiranje se sastoji od razgovora sa školskim psihologom ili pedagogom, koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost, odnosno da li je dete spremno da krene u školu ili nije.

  • Roditelji ne treba da brinu i nema razloga za strah jer testiranje je deo procedure prilikom upisa u prvi razred. Detetu treba objasniti da je to jedan običan razgovor sa pedagogom i psihologom. Testiranje ima zadatak da proceni detetovu zrelost i spremnost za polazak u školu. U razgovoru sa mališanima ispituje se njhova emotivna zrelost, socijalna i intelektualna sposobnost.- istakla je Jelena Stojković iz doljevačke škole.

Svake godine jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju o broju dece koja je u uzrastu za upis u osnovnu školu i na osnovu toga obaveštava roditelje, odnosno staratelje i školu. Za roditelje, odnosno staratelje koji decu ne upišu na vreme u školu, a da pri tom nemaju opravdani razlog, sledi kazna od 5.000 do 25.000 dinara.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *