Pomeranje kazaljki na satu – 31. marta

Letnje računanje vremena u Evropi počeće rano ujutru u nedelju, 31. marta, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unapred. U 02.00 časa, u noći između subote i nedelje, kazaljke na časovnicima treba pomeriti jedan čas unapred, na 03.00 časa, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale. Letnje računanje vremena u Evropi trajaće do poslednjeg vikenda u oktobru, kada počinje zimsko računanje vremena.

Inače, Evropski parlament glasao je za ukidanje letnjeg i zimskog računanja vremena.

Izglasano je da se od 2021. godine ukine pomeranje kazaljki, koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Zemlje koje planiraju da za stalno ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021. godine, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podešavaće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983. godine.

Direkcija je navela da je računanje vremena u Srbiji usklađeno sa računanjem vremena u EU, zbog funkcionisanju jedinstvenog tržišta u Evropi, kao i pravilnog funkcionisanja sektora prevoza i komunikacija, i pojedinih sektora industrije.

M.Jovanović

Foto:večernje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *