Makedonski folklorci stižu Doljevčanima u goste

Opština Doljevac i KPD „Trorečje“ iz Kočana će ovih dana biti domaćini članovima KUD-a „Branko Čajka“ koje radi pri Udruženju Srba i Makedonaca  iz Tetova, nastavljajući tako saradnju koja godinama postoji izmedju njih, s ciljem negovanja prijateljstva i očuvanja tradicije i kulture, dva tako bliska i srodna naroda. Planiran je i niz zanimljivih kulturno-zabavnih dešavanja, pa će tako sutra od 16. časova biti izvedena predstava u režiji gostiju iz Makedonije u Javnoj biblioteci u Doljevcu, kojoj mogu da prisustvuju svi koji to žele, dok će u subotu 17.novembra u podne članovi Udruženja iz Makedonije  posetiti KUD Čaljinac. U tamošnjem Domu kulture takodje će biti izveden zanimljiv program uz učešće i gostiju i domaćina.

U goste nam dolazi dvadesetak članova folklorne i petnaestak članova dramske sekcije. Cilj nam je pre svega da se družimo i širimo prijateljstvo, a potrudićemo se i da toj  srpskoj deci koja nastavu u Makedoniji na maternjem, srpskom jeziku slušaju samo do šestog razreda osnovne škole, a završna dva na makedonskom, omogućimo da čuju izvorni srpski jezik i bolje ga savladaju, kaže za radio Koprijan Vlasta Cenić. Naime, KPD „Trorečje“ i KPD „Branko Čajka“ već duže vreme zajedno rade na projektu „Pišemo i stvaramo na sprkom jeziku“, tako da je ovo druženje i ujedno nastavak odlične saradnje koja medju nama postoji.

Inače, Doljevčani su nedavno već bili makedonski gosti, a s obzirom na to da otuda nose divne utiske, potrudiće se, kako kaže Danijela Stojanović, članica udruženja “Trorečje” i profesor srpskog jezika, da budu dobri domaćini pri ovoj uzvatnoj poseti. –Svi naši dosadašnji susreti bili su dirljivi i nostalgični sa više aspekata, tim pre jer je publika multinacionalna. Znate, kad predjete preko 300 kilometara i onda čujete dečicu koja na srpskom govore pesme Vlaste Cenića, ne može, a da vam ne krene suza.

Inače, predvidjeno je da makedonski gosti budu smešteni po privatnim domovima svojih domaćina, a u našem kraju će boraviti nekoliko dana.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *