Opštinu Doljevac “krasi” čak 28 divljih deponija

Neodgovorno ponašanje prema životnoj sredini u celoj zemlji, pa i na teritoriji opštine Doljevac je naša svakodnevica, a divlje deponije, pravo ruglo i dokaz za ove tvrdnje. U našoj opštini registrovano je čak 28 divljih deponija, uglavnom na obodima naselja i pored reka, mada ima i onih koje su u samim selima, a gotovo da nema mesta koje ne „krasi“ bar jedno brdo smeća.

Najviše ih je, pokazuju podaci lokalne samouprave, u Pukovcu čak 6, a koje se protežu na ukupno 8 600 ari, ali su najveće deponije ipak u okolini Malošišta. Ima ih ukupno četiri, a zauzimaju daleko veći prostor od 10 461 ar. Veliki problem sa odlaganjem smeća imaju i Čečina sa dve deponije koje zauzimaju oko 4200 ari zemljišta, Belotinac čija se jedna deponija prostire na 1552 ara, ali i Šarlinac sa tri smetlišta, doduše na mnogo manjem prostoru, kao i Čapljinac, Doljevac, Klisura, Orljane, koje imaju po dve, dok Šainovac, Kočane, Mekiš i naselje 21. maj imaju po jednu divlju deponiju.

Zabrinjava i to što su smetlišta u Šainovcu, Šarlincu, Mekišu, Čapljincu i po jedno u Čečini i Pukovcu u samom naselju. Uglavnom se na ova mesta odvozi i nepropisno odlaže komunalni i metalni otpad i delovi kućnih aparata, koji pored toga što ruže životni prostor, zagadjuju životnu sredinu.

Da  imaju veliki problem sa neodgovornim ponašanjem pojedinih mestana priznaju i u JKP Doljevac, koje je zaduženo za njihovo čišćenje. Kako je Radio Koprijanu rekao direktor ovog preduzeća Dalibor Stamenković i pored napora njihovih službi da očiste prostore koji se koriste za odlaganje smeća, stanje je manje više isto, jer se vrlo brzo nakon što komunalci sve odnesu, pojavi novi otpad. –Pokušavamo da se izborimo sa tim, čak učestvujemo i na konkursima Nacionalne službe za zapošljavanje i dobijamo radnike koje angažujemo za poslove na održavanju životne sredine, ali ne možemo da utičemo na svest gradjana i promenimo njihove loše, ali nažalost ustaljene navike da smeće bacaju tamo gde mu nije mesto. Napomenuo bih da smo skoro dobili i  novi kamion smećar i da smeće iznosimo redovno, tako da bih još jednom apelovao na sve stanovnike naše opštine da sklope ugovor sa JKP Doljevac i odgovorno se ponašaju prema sredini u kojoj žive, ističe Stamenković.

Ipak, JKP nije nadleženo za iznošenje recimo starih kućnih aparata, ali postoje alternativni načini da se i njih oslobodite na adekvatan način, preko firmi za reciklažu koje mogu da vas oslobode dotrajalih frižidera, televizora ili šporeta i to vam čak plate.

Inače, iako je ovakvo ponašanje kažnjivo, prema našim podacima, do sada komunalni ispektor nikoga nije kaznio, ali su više puta opominjani oni koji su uhvaćeni da bacaju smeće  tamo gde to ne bi trebalo da rade.

J.Kozomara/D.Dinić

One thought on “Opštinu Doljevac “krasi” čak 28 divljih deponija”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *