Pojedine doljevačke zdravstvene apoteke u sistemu e-recepata

Sistem e-recepata već neko vreme se uspešno primenjuje u većini zdravstvenih ustanova i apoteka u Srbiji, dok je na teritoriji opštine Doljevac taj proces negde u toku, a negde je već završen. To znači da je Apotekarska ustanova Niš koji ima svoje objekte i u Doljevcu, već u sistemu izdavanja e-recepata, dok u zdravstvenoj apoteci koja radi u sastavu Doma zdravlja takav način rada još uvek nije moguć. Prema najavama, proces uključivanja u sistem i kod njih će biti gotov do kraja ovog meseca.

Inače, ovakav način izdavanja recepata i podizanja terapije, kažu nadležni koristan je pre svega za hronične bolesnike, koji više ne moraju samo zbog podizanja recepata da idu kod lekara, ističu u zdravstvenoj apoteci u centru Doljevca.

Apotekarska ustanova Niš, koja ima jednu apoteku  i u centru Doljevca, takodje se nalazi u sistemu izdavanje e-recepata, i umrežena je sa zdravstvenim ustanovama i Domovima zdravlja. To znači da pacijenti  mogu podići lekove bez predhodnog odlaska kod lekara po recepte i bez dugog čekanja da dodju na red, i to u periodu od dva do šest meseci od propisivanja terapije,  što je jedan od osnovnih benefita  za hronične pacijente, rekla je u izjavi radio Koprijanu šefica doljevačke apoteke Marija Petrović.-Takodje će i lekari  biti manje opterećeni papirologijom, a i smanjiće se gužve.

Da bi ušao u ovaj sistem pacijent prvo treba da ode kod svog lekara koji će mu prepisati terapiju i elektronski je upisati u kompjuter. Taj recept će biti prosleđen u apoteku u koju će pacijent otići i podići svoj lek. U sistemu je 3.000 apoteka, državnih i privatnih, sa kojima RFZO ima ugovore. U nekoj od tih apoteka pacijent treba samo da pokaže svoju zdravstvenu karticu. Na taj način će se podizati narednih šest meseci. Dakle, umesto da se kod lekara ide svakog meseca, sada će se ići dva puta godišnje. U slučaju da se pogorša zdravstveno stanje, pacijent može da kod svog lekara radi korekcije terapije. Elektronski recept uveden je od 30. oktobra prošle godine.

J.K.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *