home Društvo, Vesti Pravo vreme za vakcinaciju- nema pozitivnih na korona virus u Doljevcu

Pravo vreme za vakcinaciju- nema pozitivnih na korona virus u Doljevcu

Svakog dana od zdravstvenih radnika čujemo apel građanima da se vakcinišu, ali u poslednje vreme slab je odziv za vakcinaciju. Kako kažu lekari doljevačkog Doma zdravlja, sada je pravo vreme da se građani vakcinišu jer je situacija mirna i poslednjih dana ne beleže obolele od korona virusa. Kako je potrebno vreme da se stvori imunitet, povoljna epidemiološka situacija ide u prilog građanima koji odluče da prime cepivo.

Svi zainteresovani građani, bez prethodnog zakazivanja, mogu svakog dana od 7 do 19 sati da iskoriste mogućnost besplatne vakcinacije i prime cepivo određenog proizvođača.

Trenutno, doljevački Dom zdravlja ima kinesku vakcinu Sinofarm, za koju i vlada veće interesovanje, ali i Fajzer cepivo.

Napominju, da je zbog stabilne epidemiološke situacije radno vreme kovid ambulante je skraćeno i radi samo pre podne, odnosno od 7 do 14 sati.

Lekari dodaju da je vakcinacija  jednostavna preventivna zdravstvena mera koja na bezbedan i efektivan način sprečava pojavu bolesti i čuva živote lјudi. Cilј vakcinacije je da se razvije otpornost na bolest slična onoj koja se stiče nakon dolaska u kontakt sa njenim uzročnikom, odnosno nakon prirodne infekcije.

Od presudnog je značaja da se što veći broj lјudi zaštiti vakcinom kako bi, zajedno sa onima koji su nakon preležane bolesti COVID-19 stekli prirodni imunitet, stvorili i kolektivni imunitet. Taj kolektivni imunitet je bedem koji sprečava virus da stigne do osetlјivih osoba koje zbog postojanja kontraindikacija ne mogu da budu vakcinisane.

Epidemiolozi ističu da nas brojevi upozoravaju da smo na početku novog talasa, te da je neophodno ubrzanje vakcinacije.  Apeluju na građane da se vakcinišu kako bismo bili spremni za brzo širenje delta soja virusa, koji je nedavno registrovan u Srbiji.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon je poručio da nema vremena za premišljanje i da bi hitno trebalo početi obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i rizičnih grupa stanovnika. Upozorio je da za tri nedelje brojevi novozaraženih mogu postati četvorocifreni u jednom danu i da će bolnice verovatno početi da se pune već za sedam dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *