Projektna nastava doljevačke OŠ “Vuk Karadžić”posvećena Dobrici Eriću

Profesori i djaci doljevačke OŠ „Vuk Karadžić“ svoje aktivnosti u sklopu projektne nastave koja nosi naziv „Nasmešite se kad kažete dete“, narednih nekoliko nedelja, do kraja školske godine, posvetiće liku i delu nedavno preminulog, srpskog pesnika Dobrice Erića, koji je bio čest gost mnogih kulturnih dešavanja u opštini Doljevac. Ove aktivnosti simbolično će započeti sutra sadnjom drveta šljive, koje stiže iz Knića, rodnog kraja ovog velikog pesnika, inače dar jedne tamošnje škole. Zvuči neobično, ali šljiva ima i svoje ime-Dobrica, a krasiće dvorište doljevačke obrazovne ustanove.

Inače, tokom trajanja ovih projektnih aktivnosti, proučavaće se stvaralaštvo Dobrice Erića, recitovati i pevati njegove pesme i organizovati razne kreativne radionice uz učešće ne samo djaka i njihovih profesora srpskog jezika, već i drugih predavača doljevačke škole, kao i i roditelja i baka. – Znate da su mnoge pesme Dobrice Erića komponovane pa ćemo neke od njih izvoditi i tokom ovih naših zanimljivih aktivnosti na priredbama, poput pesme „Sviću opet rumena svanuća“. Planiran je i prikaz igara iz Gruže u saradnji sa profesorom Miroslavom Stojkovićem. Nastavnica biologije praviće nešto nalik herbarijumu, za svaku biljku koju je Dobrica opevao, a i mi ćemo kao što je i Dobrica to radio, posebnu pažnju pokloniti očuvanju tradicije, pa će tako jedan dan biti posvećen pripremi nekih naših tradicionalnih jela. Planiramo naime, da za sve djake škole za užinu pripremimo kačamak, a taj program je nazvan „Etno-setno“. Mame i bake, a i poneka učiteljica isplešće torbice, jer znate da je Dobrica stalno sa sobom nosio jednu pletenu čobansku torbicu, kao svoj zaštitini znak. Takodje, u kočanskoj crkvi , biće održano književno veče sa akcentom na onaj deo Dobričinog stvralaštva koji se tiče pravoslavlja, kaže u izjavi radio Koprijanu pesnik, profesor doljevačke škole i Dobričin prijatelj Vlasta Cenić.

Inače, Dobrica Erić je mnogo puta bio gost doljevačkog kraja, pre svega ovdašnje škole, a svojim pesmama i izražajnim nastupima ostavio je dubok trag u sećanju mnogih ovdašnjih sadašnjih i bivših djaka, tako da je to razlog više, ističe profesor Cenić, da se ovog proleća najviše priča o Dobrici.

Ovo je dodaje Cenić samo jedan deo planiranih aktivnosti u koje će biti uključeni svi učenici škole, bez obzira na to što je ova projektna nastava, po novom nastavnom planu i programu, predvidjena samo za prvi i peti razred.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *