Radno vreme u Doljevcu za Dan državnosti

Dan državnosti Srbije, 15. februar, jedan je od najbitnijih dana u političkom, kulturnom i istorijskom kalendaru, ali i u kalendaru neradnih dana jer se praznuje dva dana. Na Sretenje se podsećamo na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine dignut Prvi srpski ustanak i dan kada je 1835.godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba.

Ove godine, neradni dani za Dan državnosti će obuhvatiti samo petak, mada je i subota, 16.februar,  neradni dan, ali kako većina institucija i raznih službi ne radi subotom, možemo reći da će većina imati samo jedan neradni dan.

Doljevački Dom zdravlja u petak 15.februara, subotu, 16.februara, i nedelju 17. februara, radiće po sistemu dežustva. Dakle, tokom 24 sata pacijentima biće dostupna medicinska pomoć u Doljevcu, dok ambulante ove ustanove neće raditi.

Apoteke na teritoriji naše opštine radiće skraćeno. Tako će apoteka „Neven“ u Malošištu u petak raditi po prazničnom radnom vremenu , odnosno od 7.30 do 15 sati. U subotu  od 7.30 do 13 sati, dok u nedelju neće raditi.

Niška apoteka u centru Doljevca u petak i subotu radiće u vremenu od 8 do 15, a u nedelju po uobičajenom radnom vremenu od 7 do 14 sati.

Apoteka Doma zdravlja Doljevac radiće na Dan držvanosti u vremenu od 8 do 12, a u nedelju od 8 do 14 sati.

Pošta u Doljevcu, ali i ostali istureni šalteri, neće raditi za vreme praznika, a svoje šaltere otvoriće u ponedeljak 18.februara.

Dan državnosti je neradni dan za sve zaposlene u javnim preduzećima na teritoriji opštine Doljevac.

Iz Niš eskpresa obaveštavaju putnike koji koriste međumesne polaske da će se u vreme praznika Dana državnosti Srbije, petak i subotu, saobraćaj odvijati po nedeljnom redu vožnje.

Učenicima se drugi deo zimskog rapusta završava u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se, međutim, „naslanja“ i Dan državnosti 15. februara, te će tako drugo polugodište početi u ponedeljak 18. februara.

Podsetimo, 15. februara obeležava se i Dan Vojske Srbije, zato što su vojni uspesi u Prvom srpskom ustanku vodili ka stvaranju srpske vojske i države u 19 veku i zbog toga što se tada javljaju prvi organizovani oblici oružane sile buduće srpske države.

Takođe, Sretenje je i veliki verski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi 15.februara kao Sretenje Gospodnje.

Četrdeset dana po rođenju, Bogorodica donese u Jerusalimski hram svog sina da ga po zakonu posveti Bogu. U hramu je ugledaše starac Simeon i udovica Ana, koji u malom Isusu prepoznaše dugo čekanog Mesiju. Kao verski praznik, Sretenje se slavi od prvih vekova hrišćanstva, a posebno svečano od 544. godine, u vreme cara Justinijana, pa mu i Srpska pravoslavna crkva i vernici poklanjaju dužnu pažnju.

Sretenje se u narodu tumači kao dan kada se sreću zima i leto. Ponegde se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u leto.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *