Svetski dan poezije u Doljevcu pod sloganom “Poezija u akciji”

U sredu, 21.marta, u organizaciji Javne biblioteke u Doljevcu biće održan, po prvi put, festival poezije. Kako kaže Bratislav Nasković, iz Javne biblioteke, Svetski dan poezije, koji se proslavlja 21. marta, ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana je promocija čitanja, pisanja, objavljivanja i poezije u školstvu širom sveta. Slogan festivala je „Poezija u akciji“, a planiran je obilazak doljevačkih škola, gde će učenicima poznati pisci sa ovdašnjih prostora, pored recitovanje poezije, izvesti i performans „Pesnička bašta“. Pisci koji će se družiti sa decom su Minja Ilijeva, Jovica Đurić, Slavko Vojinović i Vesna Ilić-Nikolić.

Prema planu festivala “Poezija u akciji” najpre će se pisci družiti da učenicima škole u Čaljincu, zatim će posetiti škole u Malošištu i Pukovcu, a na kraju i školarce u doljevačkoj školi.

Ovim povodom Javna biblioteka u holu ove ustanove otvoriće i izložbu slika, koje su nastale na likovnim kolonijama koje su održane u Doljevcu, a tokom koje biće organizovano i slušanje poezije i biće održan performans pod nazivom “Slika govori bojama, a poezija rečima”.

Nakon toga planirano je i održavanje okruglog stola sa temom „Društveni status savremene poezije, a učesnici debate, pored prosutnih pesnika, biće i prosvetni radnici i  stručni radnici iz Javne biblioteke u Doljevcu.

Takođe, biće organizovana i radionica pod nazivom „Kreativno pisanje“ , a učenici, koji imaju afiniteta za pisanje stihova, uz podršku prisutnih pesnika, takmičiće se za prvo mesto. Najboljem autoru pesme kao i njegovom mentoru biće omogućeno učešće na ovogodišnjoj Književnoj koloniji.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *