Počinju Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu i Kočićevi dani

Dve značajne kulturne manifestacije očekuju nas ove nedelje u Doljevcu, 5. “Kočićevi dani”, kao i “Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu”, 20. po redu. Program počinje sutra u Kočanu, u tamošnjoj školi i crkvi Sv. Arhangela Gavrila, od 16.časova, a biće nastavljen od 17.30 u velikoj sali Javne biblioteke u Doljevcu.

Najpre će biti održana jezička tribina, na temu „SUKOB ETOSA I EROSA U ŽENSKIM LIKOVIMA PETRA KOČIĆA“, na kojoj će govoriti profesorka Gordana Dimitrijević iz Vranja. O Njegošu će govoriti njegošolog Milica Vučković iz Niša. Biće tu i guslara i pevača etno pesama.

Tom prilikom biće dodeljena i nagrada „Mrguda“ za najlepšu ljubavnu priču, Brankici Živković iz Pukovca, koja je ovogodišnji pobednik, kao i  Ljiljani Sokolović iz Prokuplja, koja je osvojila drugo mesto.

Odmah nakon toga, od 18.30 kreću “Susreti prosvetnih radnika, književnih stvaralaca za decu”. Tokom ove manifestacije publika će imati prilike da prisustvuje promociji knjige U carevini slova, snova i stihova. Veliki čas poezije sledi nakon toga, uz učešće gostiju iz Niša, Vranja, Brestovca, Žitoradje. Program se završava oko 21. čas književnom večerom.

A uvod u ovo dešavanje je današnji edukativno-zabavni projekat lingvističke sekcije u OŠ u Doljevcu, pod nazivom „Negujmo srpski jezik“. Profesori i djaci pripremili su za tu priliku nekoliko igrokaza, zanimljivih naziva poput „Utakmica Pismeni – Ne pismeni (nepismeni), Vremenska gramatička prognoza, Vuk i sedam padeža, Biraj reči-nepismenost spreči, a pesme o bukvaru govorili su djaci prvog razreda.

Takodje, u holu ove ustanove izloženi su i stari bukvari Gorice i Dijane Jovanović, profesorki iz Niša, a izložene su i karikature učenika od 5 do 7 razreda pod nazivom “Opismeni se”.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *