home Ekonomija, Vesti Plata prosečnog Beogradjanina i dalje”pusti san” prosečnog Doljevčanina

Plata prosečnog Beogradjanina i dalje”pusti san” prosečnog Doljevčanina

Samo osam opština u Srbiji ima prosečne zarade manje od Doljevca, gde je prema podacima RZS svaki zaposleni za mesec jun ove godine u proseku primio 39 248 dinara neto (53 877 bruto). U istom periodu prošle godine kada je zarada naših stanovnika bila 37.930 dinara neto (52.028 bruto) to jeste povećanje, ali neznatno. Ipak, mora se primetiti i to da je za razliku od ove, prošle godine deset opština na listi bilo iza nas, što znači da su nas dve prestigle.

Sa ovim ciframa i dalje smo daleko od republičkog proseka, koji je za jun mesec ove godine iznosio 74 009 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 53 633 dinara. To znači da preko 14 000 dinara deli prosečnog Doljevčanina od prosečnog Srbina, a razlike su još drastičnije u odnosu na po tradiciji najbogatije opštine u zemlji i to naravno one beogradske.

Naime, posmatrajući podatke o zaradama po opštinama i gradovima, prestonica i dalje ima najviše zaposlenih koji zarađuju više od prosečne plate u Srbiji. Vračar, Novi Beograd, Stari grad i Savski venac i u junu, kao po običaju, su bili na vrhu liste po prosečnim zaradama stanovnika. Tako je na Vračaru prosečna junska plata bila 90.235 dinara neto, na Novom Beogradu 86.221 dinar, u opštini Stari grad 85.831 dinar, a u opštini Savski venac 78.414 dinara. Van Beograda, mesta koja se izdvajaju po visini prosečnih plata su Lajkovac, Bor, Novi Sad i Kostolac.

Prosečnog Doljevčanina od prosečnog Vračarca recimo, deli neverovatnih 50 987 dinara.

Od opština u Nišavskom okrugu bolji smo jedino od Ražnja i Svrljiga, koji je, bar sudeći prema zvaničnim brojkama, nasiromašnija opština u zemlji, jer su plate Svrljižana svega 33 621 dinar neto (46 233 bruto).  Iza nas po zaradama u junu mesecu bili su i Krupanj, Ivanjica, Žabari, Bojnik, Vlasotince i Vranjska banja.

Inače, RZS takodje kaže da je rast bruto zarada u periodu januar–jun 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, iznosio  9,6% nominalno, odnosno 7,1% realno. Istovremeno, neto zarade su porasle za 9,8% nominalno i za 7,3% realno.U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna bruto zarada za jun 2019. godine nominalno je veća za 8,8%, a realno za 7,2%, dok je prosečna neto zarada nominalno veća za 9,0%, odnosno za 7,4% realno.Medijalna neto zarada za jun 2019. godine iznosila je 41 045 dinara, što znači da je 50% zaposlenih ostvarilo zaradu do navedenog iznosa.

J.K.

 

3 thoughts on “Plata prosečnog Beogradjanina i dalje”pusti san” prosečnog Doljevčanina

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *