home Hronika, Vesti Suđenje sa smrt Željka iz Šainovca: Odbrana tvrdi da se krije pravi krivac, traže izuzeće svih niških tužilaca

Suđenje sa smrt Željka iz Šainovca: Odbrana tvrdi da se krije pravi krivac, traže izuzeće svih niških tužilaca

Suđenje Miodragu Periću  (39) iz Šainovca optuženom da 28. decembra 2021. godine u ovom doljevačkom selu  vozeći pijan “golf 2” usmrtio komšiju Željka Ristića (19), dobilo je neočekivani tok i to u završnici jer su njegovi branioci zatražili izuzeće celokupnog niškog tužilaštva, prenosi Telegraf.

Advokat Milan Petrović zahtevao je da u daljem toku postupka ne učestvuje niko iz Višeg javnog tužilaštva počev od postupajućeg Gorana Bursaća do starešine ovog pravosudnog tela Borice Mitić. Takođe, isti zahtev je imao i u odnosu na kompletno  Apelaciono tužilaštvo u Nišu te prvog čoveka i ove institucije Nebojšu Tasića. Razlog za ovakav stav odbrane, kako je pred Višim sudom u Nišu objasnio Petrović,  je sumnja da celokupno niško tužilaštvo učestvuje u prikrivanju identiteta pravog krivca za smrt devetnaestogodišnjaka.  Zato je zatražio Reakciju republičkog javnog tužilaštva uključujući i njihov nadzor nad postupanjem niških kolega.

Obrazlažući zbog čega sumnja u rad niških tužilaštava, Petrović je nabrojao navodne propuste niških organa gonjenja  i korake koje je tim povodom  preduzeo.  Posebno mu je zasmetalo što ova institucija nije postupala  po krivičnoj prijavi protiv Perićevog komšije Marka Disića koji je priznao da se kobne noći sa njim vozio, a koga i odbrana ali i Željkova porodica sumnjiče  da je bio za volanom.

–         Prijavu smo podneli još 22. marta 2023., zbog nepostupanja reagovali smo pritužbom Apelacionom tužilaštvu i tražili hitan nadzor zbog nepravilnosti u radu. Kako i dalje nije bilo reakcije, 9. juna ove gidine smose obratili Visokom savetu tužilaštva i tražili nadzor nad niškim tužilaštvima, pa smo 28. juna podneli podnesak Višem javnom tužiocu Borici Mitić a 6. jula i urgenciju ali nikakvo izjašnjenje nismo dobili. Iz tog razloga tražimo uključivanje Republičkog javnog tužilaštva zbog čega glavni pretres mora biti odložen sve do njihove odluke – kazao je Petrović.

Mirko Drašković, sudija koji vodi ovaj predmet, prihvatio je argument odbrane i glavni pretres odložio na neodređeni zakonski rok jer se ne zna koliko će vremena biti potrebno Republičkom javnom tužilaštvu da se uključi u ovaj slučaj.

Odbrana optuženog Perića otpočetka se zasniva na tezi da on nije vozio. Prilikom njegovog suočavanja, optuženi se čak zakleo da nije krivac.

–         Kunem se u svoje troje dece da ja nisam vozio. Prihvatio sam odgovornost zato što sam bio pijan i nisam ništa znao – kazao je na početku suđenja Perić.

Reagujući na njegovu izjavu, Disić se zakleo u svoje dete da on nije krivac a Perića je kazao da je “sramota za ljudski rod”.

Radi razjašnjenja stanja stvari obavljeno je i veštačenje bioloških tragova u vozilu koje je potvrdilo prisustvo i Perića i Disića ali nije  razrešilo tok kobnog događaja jer su odbrana i tužilaštvo  imali različita mišljenja o njihovom značaju.

Perić se tereti za  teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja u sticaju sa krivičnim delom nepružanja pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi. Kako  je navelo tužilaštvo, on je vozio sa 2.27promila alkohola u krvi, brzinom od 70 km/h na delu puta gde je ograničenje 50, usled čega je vozilom prešao u suprotnu traku i udario pešaka koji se kretao desnom stranom. Nesrećni mladić je zadobio teške povrede glave i vrata, kičmene moždine, grudnog koša, oba plućna krila i ekstremiteta usled kojih je preminuo na licu mesta. Perić, inače vozač doljevačke Hitne pomoći,  se zatim svojim vozilom udaljio sa mesta nesreće, a pronađen je na Klinici za toksikologiju UKC Niš gde mu je pružana pomoć zbog teškog pijanstva, što je još jedan argument odbrane  da nije bio u stanju da vozi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *