Malošište: Pijačni barometar

Lepo vreme ovog petka izmamilo je veliki broj prodavaca, ali i kupaca. Čini se da je prostor pijace u Malošištu bio mali da primi sve prodavce, pa su poneki koristili trotoare da izlože svoju robu. Najviše prodavaca je bilo ranog rasada paprike i paradajza, ali nije manjkala ni ponuda ranog povrća. Kupci tvrde da su cene sezonskog povrća visoke, a prodavci da jedva izlaze na kraj sa prodajnom cenom u odnosu na uložena sredstva i trud u proizvodnji ranog povrća.

Ovog petka na pijaci u Malošištu primetna je velika ponuda rasada paprike i paradajza, čija je cena bila oko 10 dinara za koren paprike ili ljute papričice, a mlade biljke paradajza prodavale su se za 20 dinara.

Što se povrća tiče cene su šarolike. Tako se šargarepa prodavala po ceni od 50 do 70 dinara u zavisnosti od kvaliteta, veza crnog ili belog luka od 15 do 30 dinara, dok je kilogram prošlogodišnjeg crnog luka bio oko 100 dinara. Glavica zelene salate uglavnom se prodavala po ceni od 20 do 30 dinara, a veza rotkvica koštala je 20 dinara. Od ranog povrća cenu i dalje drži kilogram krastavca koji košta  oko 100 dinara, a za kilogram paradajza trebalo je izdvojiti 200 dinara.

Za kilogram mladog krompira ovog petka trebalo je izdvojiti oko 200 dinara po kilogramu dok je cena prošlogodišnjeg krompira oko 450 dinara za 10 kilograma.

Ljute papričice prodavale su se 4 komada za 100 dinara, dok cenu drže mlade tikvice za koje trebalo izdvojiti 200 dinara po kilogramu. Na tezgama u Malošištu stigle su i prve jagode, koje su uglavnom iz uvoza, a čija cena je oko 200 dinara.

Ono što privlači pažnju jeste bogata ponuda južnog voća, a gotovo na svakoj tezgi kupci su mogli da pazare banane po ceni od 110 dinara ili mandarine i pomorandže po ceni od 100 dinara po kilogramu.  Nezaobilazna jabuka se prodavala po ceni od 100 dinara za 3 ili 4 kilograma u zavisnosti od vrste i kvaliteta.

Jaja su se u proseku prodavala po ceni od 12 dinara, dok su pojedini prodavci za komad domaćih tražili i 15 dinara.

Bogata je bila i ponuda na stočnoj pijaci. Tako je pšenica ovog petka koštala 24 dinara, kukuruz 20 i ječam 35 dinara za kilogram. Prasići su se prodavali po ceni od 260 do 270 dinara žive mere.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *