U nedelјu Dan otvorenih vrata zdravstvenih ustanova Srbije: Ponovo besplatni pregledi

Ministarstvo zdravlja ovog vikenda organizuje 13. akciju preventivnih pregleda širom Srbije. U nedelju, 7.aprila, od 8 do 16 sati, u svih 156 zdravstvenih ustanova u našoj zemlji biće organizovani besplatni pregledi, a i građanima koji nemaju zdravstvenu knjižicu biće omogućeno da provere svoje zdravlje. Ovoga puta, svi građani, uključujući i one bez zdravstvenog osiguranja, moći će da obave ORL i kardiološke preglede, odnosno da izmere krvni pritisak i urade EKG, i da provere nivo šećera u krvi.  . U Domu zdravlja u Doljevcu, takođe,  biće organizovani preventivni pregledi. Pacijentima biće urađen EKG, kontrola krvnog pritiska i izmeren nivo šećera u krvi.

U KC Niš u novoj zgradi ove zdravstvene ustanove, na spratu -1 ispod Urgentnog centra, građani će moći da izvrše merenje nivoa šećera u krvi, merenje krvnog pritiska i EKG. Takođe, biće organizovani i ORL pregledi.

Lekari Doma zdravlja Niš preventivne preglede, odnosno merenje nivoa šećera i krvi i krvnog pritiska, obavljaće u centralnom holu ove ustanove, a preventivni  ORL pregledi biće organizovani na ORL odeljenju na petom spratu.

Ministarstvo zdravlja, ovim akcijama, pokušava da podigne svest građana o značaju prevencije, kao najbolje mere za očuvanje zdravlja . Takođe, prvi put organizuje i akciju pod nazivom “Dan otvorenih vrata”. Ova akcija podrazumeva da u ustanovama gde ne bude organizovanih pregleda građanima će biti omogućeno da razgovaraju sa lekarima o merama zaštite zdravlja, da se konsultuju o zdravstvenim tegobama i mogućim terapijama.

U Ministarstvu  zdravlja kažu da će ovakve akcije biti nastavljene, jer veliki odziv građana u prethodnim akcijama opravdava organizovanje besplatnih preventivnih pregleda. Uz činjenicu da je građanima lakše da na ovaj način obave kontrolne preglede, bez zakazivanja i vikendom, kada ne rade, rano otkrivanje bolesti povećava šanse za njeno izlečenje ili bar bolju kontrolu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *